Friday, August 21, 2009

Membaca Meransang Minda...

Membaca dapat menjadikan kita seorang yang pandai berfikir..setiap kali kita membaca sesebuah buku yang bagus..ia akan memberikan prsepsi baru kepada kita tentang kehidupan..tidak sepatutnya daripada kita menjadikan tiada masa sebagai alasan untuk tidak membaca..

Mungkin kita mengatakan kita terlalu sibuk..tiada masa..jadi mengapa kita tidak mengambil dedikit masa untuk duduk sebentar dan mula membaca..bagaimana menjadikan kehidupan kita lebih terurus..kerana mungkin kita bukan sibuk..tetapi kita sebenarnya gagal mengurus masa dengan baik..lalu kita menganggap itu sebagai sibuk..tapi sebenarnya kita membuang masa dengan STRESS!

Bagi orang yang merasakan dirinya kurang motivasi atau hidupnya kehilangan haluan..maka sepaptutnya mereka duduk sebentar dn membaca..bagaimana hendak membetulkan haluan mereka atau kembali memotivasikan diri mereka..

Apabila kita mula membaca..buka satu ukuran sebenarnya sebanyak mana buku yang kita baca..tetapi yang lebih penting..bagaimana kita menggunakan idea2 dalam buku tersebut untuk diimplimentasi dalam kehidupan kita..

Antara buku yang saya syorkan anda baca ialah buku yang ditulis oleh Samuel A. Cypert yang menulis kembali penulisan W.Clement Stonen yang menambah idea Napolean Hill tentang Bagaimana kita boleh mencapai kejayaan?

Salah satu petikan yang saya sukai dalam buku ini ialah;

Many ‘overnight successes’ have spent years preparing themselves for the oppurtunity that finally affords them the recognition they deserve.

Yang mana kejayaan bukan usaha semalaman sahaja..sebelum mendapat kejayaan pasti ada usaha yang memakan masa, tenaga dan wang ringgit..tetapi apabila kejayaan itu berjaya maka ia satu kepuasan..

Fikir-fikirkan..

No comments:

Post a Comment