Friday, April 17, 2009

JANGAN! Membunuh Kreativiti Kanak2


Apabila kita mengajukan pertanyaan..”siapakah individu yang paling kreatif di dunia ini?” maka jawapan yang paling tepat ialah kanak2..kanak2 merupakan manusia yang paling kreatif..mereka sentiasa memandang dunia ini setiap kali bangun tidur dengan penuh keterujaan..mereka kreatif bagi menjadikan dunia ini tempat yang cukup menyeronakkan hidup mereka..setiap hari ada sahaja aktiviti yang akan mereka melakukan untuk menimbulkan keseronokan..dan kadangkala mereka berseronok dengan cara yang cukup ganjil bagi orang dewasa..


Tetapi kanak2 selalu diganggu olah mereka yang bergelar orang dewasa..apabila kanak2 membuat perkara yang kreatif kadangkala ibu bapa gagal memahami bakat yang dianugerahkan kepada anak mereka..lalu keluarlah perkataan yang merencatkan kreativiti mereka..JANGAN!


JANGAN! perkara yang cukup membunuh kreativiti..banyak orang dewasa atau remaja yang pernah menjadi kanak2 yang kreatif lalu menjadi individu yang tidak mampu lagi ber’kreatif’ kerana kreativiti mereka telah dibunuh dengan perkataan JANGAN!
Apa yang saya maksudkan dengan jangan bukanlah bermaksud membenarkan kanak2 berbuat sesuka hatinya.. macam yang dibuat oleh watak yang dilakonkan oleh Adam Sandler dalam cerita Big Daddy..Membenarkan sahaja perlakuan kreatif ‘anaknya’ dengan tujuan tidak mahu menyekat kreativiti ‘anaknya’ itu..
Apa yang saya maksudkan ibu bapa perlu memberi peluang mereka berkreatif dalam kehidupan seharian mereka..sama ada bermain, berkomunikasi dan pelbagai perkara yang tidak bertentangan dengan Islam itu sendiri.. Jadi marilah kita menggalakkan pemikiran kreatif kanak2 agar mereka mampu menjadi insan yang kreatif dan inovatif pada masa hadapan.. fikir-fikirkan..

2 comments:

  1. waaa... dh pandai letak gmbr skrg...

    ReplyDelete
  2. Salam, Yusri suka pada kanak-kanak ya....

    Apapun rajin-rajin la kemaskini blog ya

    ReplyDelete