Thursday, April 23, 2009

Akhlak Mulia Itu Dakwah...Bercakap tentang teori dakwah cukup lancar bagi sesetengah orang..jika ditanya, hui! mau sejam jugak kuliahnya apabila bercakap tentang dakwah secara teorinya..malah mereka boleh menceritakan bagaimana praktik dakwah..pun secara teori juga..


Bagi individu yang terlibat dengan dakwah.. mereka akan kurang bercakap tetapi lebih dalam melakukan usaha dakwah..tetapi, timbul satu persoalan di sini..adakah orang2 tertentu sahaja yang mampu melakukan usaha dakwah?

Bila kita melihat dakwah kepada YANG BELUM LAGI ISLAM di Malaysia ini.. Kita dapat melihat usaha dakwah majoritinya dan yang paling agresif adalah di kalangan rakan-rakan kita yang re-vert (yang kita selalu panggil mualaf, walaupun sudah masuk Islam dekat 20 tahun).. menamakan beberapa nama; Bro Shah Kirit, Bro Lim Jooi Soon, Bro Fitri Abdullah dan ramai lagi yang seangkatan dengan mereka..

Bro Shah Kirit


Bro Fitri AbdullahBro Lim Jooi Soon


Dalam penulisan ini saya ingin memberi teknik mudah bagaimana anda boleh memulakan usaha dakwah tanpa anda perlu berguru selama 10-20 tahun untuk menjadi pendakwah.

Caranya mudah sahaja.. Tunjukkan anda adalah seorang muslim yang mempunyai akhlak yang baik.. Akhlak yang baik akan memikat sesiapa sahaja.. Jika anda selalu menunjukkan akhlak yang baik kepada sahabat2 yang BELUM LAGI ISLAM.. InsyaAllah itu akan menyumbang kepada keislamannya suatu hari nanti..

Apabila kita kembali kepada period dakwah RAsulullah, kita dapat melihat terpesonanya orang untuk masuk Islam salah satunya disebabkan hebatnya akhlak Rasulullah..

Terdapat sekian banyak dalil yang membuktikan bahawa akhlak yang mulia merupakan ciri-ciri seorang Ahl al-Sunnah wa al-Jama'ah. Di antaranya adalah firman Allah Subhanahu wa Ta'ala berkenaan ciri-ciri Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam:

Dan bahawa sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) mempunyai akhlak yang amat mulia.

[al-Qalam 68:04]

Seterusnya Allah menyuruh kita meneladani akhlak Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam tersebut:

Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik,

iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredhaan) Allah dan (balasan baik) Hari Akhirat,

serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang).

[al-Ahzab 33:21]

Apabila kita melihat penyebaran Islam kepada negara-negara selain tanah Arab yang berlaku pada zaman sahabat, tentu sahaja mereka amat berlainan dari segi bahasa dan budaya.. tetapi pengislaman itu berlaku kerana terpesona dengan akhlak yang ditonjolkan oleh pendakwah yang ikhlas ini..

Jadi sahabat-sahabatku..tidak perlu pecah kepala..bagaimana anda boleh menyumbang dalam dakwah kepada sahabat2 mu yang BELUM LAGI ISLAM.. Jadilah muslim yang baik dan berakhlak mulia..InsyaAllah, moga terbuka hati mereka..dalam masa yang sama sedikit2 mempelajari tentang dakwah daripada orang yang betul..InsyaAllah, sahabatku akan menjadi pendakwah yang hebat suatu hari nanti..

Dakwah itu mudah..betul! saya tak tipu :)

JOM DAKWAH!

p/s: Marilah kita anjurkan kempen JADILAH MUSLIM YANG BAIK! semoga dakwah di Bumi Malaysia akan jadi lebih subur..InsyaAllah

No comments:

Post a Comment